17.8.22

Kus me kullad kokku saame

 

„Kus me kullad kokku saame“ on kogukonnale suunatud jutupiknik toimus Valga vallas, Õru piirkonnas, Loigu talus.
Kokkusaamist juhtis jutuvestja Piret Päär. Juttude/lugude vahepaladeks esitas teemakohaseid laule regilauluansambel „Koidu Tähed”. Üritust toetas Valga vald.

Lugude jutustamine kogukonnas, on nagu ühisest allikast kosutava vee joomine.

Lood võivad pärineda vanadest aegadest (kohapärimus, inimestega seotud lood, ajaloolised jutud jm), aga lood juhtuvad meiega kogu aeg, ka praegu.

Jutustades annamegi neile võimaluse edasi elada-kõlada ja olla selleks pärimuseks, mis seda kogukonda seob 30 või 50 aasta pärast.
Lugude jutustamine on tähenduste loomine.
Igal ühel on oma nägemus, oma vaatenurk kõigele meie ümber. Kui rääkida, kust algab kellegi jaoks kodu, kas oma küla nimesildist, talu metsatukast või korteri ukse tagant. Oma nägemuse jagamine võib avardada ka teiste arusaamu. Ja „minu“ nägemusest võib saada „meie“ tunnetus. See on kogukonna arengus üks olulisemaid kvaliteete.

Üritust juhib jutuvestja Piret Päär, kes on 30 aastat olnud lugude jutustamise teema eestkõnelejaks, korraldanud sellealast tegevust ja jutustanud lugusid.

Piret Päär räägib lugude jutustamise olulisusest läbi aegade. Tutvustab ka lugusid, mida ta on leidnud seoses piirkonnaga, kus jutupiknik toimub.
Tema oskuste hulka kuulub ka jutustamiseks vajaliku usaldusliku õhkkonna loomine, kus inimesed tahaksid oma lugusid rääkida.

Rääkida sellest, mismoodi mingi koht nende jaoks on oluline olnud või on seda just praegu.

Rääkida lugusid, mis on kedagi aidanud elu raskematel hetkedel.
Lugude või kogemuste jagamine aitab suurendada inimestevahelist usaldust, edastada teadmisi, luua emotsionaalseid sidemeid ja toetada kuuluvustunde tekkimist, mis on eriti oluline ajal, kui näost näkku suhtlemise võimalused on piiratud.

Piret Päär ütleb: "Jutupiknik, oma nimetuselt annab kätte võtme selle sündmuse sügavama idee mõistmiseks - oma keha me toidame toiduga ja südameid lugudega. See viib meid inimeste kokkusaamiste kõige iidsematesse aegadesse, kus toidu ja lugude jagamine oli eluks ja inimeseks olemise esmavajadusi."




Video: Olav Tabur