27.9.21

Tsirguturg 2021

 

Tsirguturg” Tsirguliinas




23. septembril, 2012. aastal toimus Tsirguliinas sündmus, mis oli märgilise tähtsusega nii aleviku elanikele kui ka vastasutatud MTÜ Joudele. (Ühing loodi eesmärgiga on aidata kaasa kohaliku kogukonna arengule ja tagada rahvakultuuri hoidmine elujõulisena.)

Otsustasime korraldada päeva, mille organiseerimise ja läbiviimise kaudu saaksime ennast tutvustada, rääkida oma olemusest ja plaanidest, luua võimalusi ühistegevusteks, aleviku elu elavdamiseks ja kogukonna liitmiseks.

Soovisime üritust, mis kõnetaks aleviku ja ümberkaudsete külade elanikke, kus oleks mitmesuguseid, erinevaid tegevusi. Kus inimesed saaksid kokku, suheldaks ja veedetaks meeldivalt aega? Milline sündmus see peaks olema? Turg või laat?

Aleviku nimest lähtuvalt sai ürituse nimeks Tsirguturg.

Kui esimese turu korraldamine 2012. aastal oli MTÜ Joude ja Tsirguliina rahvamaja kanda, siis 2013. aastal toimus turu ettevalmistus ja läbiviimine koostöös lasteaiaga „Õnnelind“. Lasteaial oli soov teha lastele ja nende vanematele sügislaat – miks siis mitte teha seda koos? Sellest tingituna toimuvadki turupäevad reedeti, peale lõunat, et laste vanematel oleks võimalik peale tööd osa võtta turusündmustest ja tegevustest koos lastega.

Traditsioonilised tegevused lastele on turnimine batuudil ja ratsutamine ponidega. Lasteaednike poolt on korraldatud õnneloos ja kohvik, mille tulu kasutatakse lasteaia vajadusteks. Panustavad ka laste vanemad: osaletakse sügiskompositsioonide konkursil, valmistatakse maitsvaid küpsetisi kohviku jaoks.

Aastate jooksul on päeva tegevused kindlaks kujunenud, inimesed teavad, mida oodata. Ent igal aastal on programmis midagi uut. Põnevaid võistlusmänge on läbi viinud Kaitseliidu Valgamaa maleva liikmed, omi tegevusi tutvustanud Valgamaa naiskodukaitsjad.


Eriti toredad on olnud viimased kaks aastat, kui meile esines mustkunstnik Kevinski ja sel aastal teadusteater „Kolm Põrsakest”. Lapsi on rõõmustamas käinud erinevad maskeeritud tegelased: Pipi Pikksukk, siil ja TORE-vant. Oma tegevustega on kohal Tõlliste Avatud Noortekeskus. Tehakse näomaalinguid, soenguid ja viiakse läbi mänge. Väga populaarne on Aardejaht ja Bingo.

Programmist pole kunagi puudunud muusikaline meelelahutus. Mis oleks turupäev ilma muusikata? Sagedased külalised on olnud Valga Muusikakooli rahvamuusika kandleõpilased (sh ansambli "Alguses Oli Duur" plaadi "Veeri päiväkene" esitlemine). Esinenud on lasteaialapsed ja Tsirguliina Kooli õpilased luuletuste ja lauludega, kõlanud on Koidu Ahk´i (akordion) ja Kersti Salujõe (viiul) ja Oliver Leppiku (lõõts) esitatud pillilood. Regilauluansambel Koidu Tähed on mitmeid kordi oma repertuaari tutvustanud (sh liivikeelseid laule, millega esineti Liivimaal, Ventspilsis). Kontserdi ja kogu päeva helindamise eest suur aitäh Tsirguliina rahvamajale (Arne Nõmmik), kes on kõik need aastad korraldamisel abiks olnud.

Tänusõnad ka Tsirguliina Kooli rahvale turuplatsi ettevalmistamisel. See on imeline, kuidas plats kujuneb, müügipoksidega täitub, inimesed kogunevad ja tegevused algavad.

Kuid mis oleks turg ilma kauplejateta? Laudade ümber askeldavad õpilased, kes teeb kohvikut, kes pakub müügiks mänguasju jms. Alati on kohal käsitööna valminud toodete müüjad: puidust või keraamikast esemed, kangastelgedel kootud vaibad, ehted, kleidid, looduslikud kosmeetikatooted, taimed ja veel palju muud.

Lisaks kohvikus pakutavatele kondiitritoodetele on turulised saanud osta erinevaid talutooteid nt ettevõttelt Mahedikud. Omi tooteid on pakkumas käinud Upruse piimandustalu ja uudseid maapirnist valmistatud krõbuskeid Sepa talu rahvas.

2021. aastal toimus „Tsirguturg” kümnendat korda. Üks turupäev aastas, ent igakord erinev teisest. Turu toimumist on toetanud Valga vald kogukonna arengu taotlusvoorust. Tänu Valga valla toetusele ja paljude vabatahtlike abile oleme jõudnud kahekohalise sündmuse toimumise arvuni. See näitab, et selliseid päevi on kogukonnale vaja. Tõestuseks ka tänavune augustikuine „Tsirgufest”, mis pälvis rahvalt rohkesti kiidusõnu.

Fotod: https://photos.app.goo.gl/HctxUXRyW16YfQM5A