30.10.18

Tsirguturg 2018


Tänavune Tsirguturu päev toimus juba seitsmendat korda. Esimene turupäev toimus 2012. aasta 23. septembril. See sündmus oli märgilise tähtsusega nii aleviku elanikele kui ka vastasutatud MTÜ Joudele. Turupäeva organiseerimine ja läbiviimine oli ühingule esimene ettevõtmine, mille kaudu sooviti ennast tutvustada, rääkida oma olemusest ja edasistest plaanidest, et luua võimalusi ühistegevusteks, alevikuelu elavdamiseks ja kogukonna liitmiseks.
Turupäev õnnestus nii hästi, et soovisime seda korrata ka 2013. aastal. Sügislaada korraldamise idee oli ka lasteaial „Õnnelind“. Lasteaia kasvatajad ja õpetajad soovisid teha lastele ja nende vanematele sügislaata ning miks siis mitte teha seda koos? Sellest tingituna toimuvadki turupäevad reedeti, peale lõunat, et laste vanematel oleks võimalik peale tööd osa võtta turusündmustest ja tegevustest koos lastega.
Traditsioonilised tegevused lastele on lustimine batuudil ja ratsutamine ponidega. Lasteaednike poolt on alati korraldatud õnneloos ja kohvik, mille tulu kasutatakse lasteaia vajadusteks. Panustavad ka laste vanemad: osaletakse sügiskompositsioonide konkursil, valmistatakse maitsvaid küpsetisi kohviku jaoks, rõõmustatakse lapsi toredate õhupallidega.
Rõõmustav on see, et alati on olnud kohal ka käsitööna valminud toodete müüjad. Puidust või keraamikast tooted, kangastelgedel kootud vaibad, ehted.
Lisaks kohvikule said turulised maitsta kohapeal ja kaasa osta erinevaid talutooteid. Seekord olid turul Upruse talu piimatooted ja erinevad mahetooted ettevõttelt Mahedikud.
Aastate jooksul on päeva tegevused kindlaks kujunenud, inimesed teavad, mida oodata, ent alati on midagi sellist, mis erineb või on uus. Seekord oli lastele põnevaid võistlusmänge läbi viimas Kaitseliidu Valgamaa maleva liikmed.
Alati on oma tegevustega kohal Tõlliste Avatud Noortekeskus. Tehakse näomaalinguid, soenguid ja viiakse läbi mänge. Väga populaarne oli mäng Bingo. Hea meel on ka laste üle, kes panustasid turupäeva müügitegevusse, pakkudes müügiks omi esemeid (mänguasju, ehteid jms), küpsetisi ja jooke.
Mis oleks turupäev ilma muusikata? Selle eest suur aitäh Tsirguliina rahvamajale. Tänusõnad ka Tsirguliina Kooli rahvale, kes aitasid turuplatsi ettevalmistamisel. See on imeline, kuidas turuplats korda saab, müügipoksidega täitub, inimesed kogunevad ja tegevused algavad. Ühiselt saab peale paaritunnist tegevust plats ka korda.
Ja mis oleks turg ilma külastajate ja ostjateta – aitäh, et tulite!  Aitäh kõigile osalejatele!
Kohtumiseni järgmiselt Tsirguturul – 2019. aasta 20. septembril.
Üritust toetas Valga vald. 



 
 
 
Tiia Pärnik
(MTÜ Joude juhatuse liige)